Auteursrechten: een win-win voor werkgever én werknemer! Creatieve professionals (denk: content marketeer, designer, copywriter) kunnen naast hun loon een vergoeding krijgen voor de overdracht van de auteursrechten aan de werkgever. Het mooie? Werknemers houden er netto tot 92,5% van over, terwijl je werkgever bespaart op sociale lasten. Maar let op: deze vergoeding telt niet mee voor het pensioen, vakantiegeld of eindejaarspremie. Softwareontwikkelaars vallen helaas uit de boot sinds 1 januari 2024 (tenzij de lopende regeringsonderhandelingen daar alsnog verandering in zouden brengen). Interesse? Zorg dat je de regels volgt en je arbeidscontract in orde is!
Ben je op zoek naar andere manieren om de loonkost te optimaliseren? We hebben in onze blog “8 quick wins om jouw loonkost te optimaliseren” nog zeven andere manieren opgesomd.
Wanneer je als werknemer “originele werken van letterkunde” of kunst creëert, dan kan je, naast voor het leveren van arbeid, ook een vergoeding krijgen voor de overdracht van auteursrechten op die werken (kortweg “vergoeding auteursrechten”).
Die vergoeding wordt (para)fiscaal zeer gunstig behandeld. De vergoeding auteursrechten maakt namelijk geen beroepsinkomen uit, maar een roerend inkomen waarop slechts 15% roerende voorheffing is verschuldigd. Bovendien wordt tot 50% van de vergoeding auteursrechten vrijgesteld ten gevolge van het kostenforfait. Van een vergoeding auteursrechten hou je dus tot 92,50% netto over. Er is bovendien geen werknemersbijdrage van 13,07% voor de RSZ op verschuldigd.
En ook voor de werkgever is het interessant, want de vergoeding auteursrechten kan volledig vrijgesteld zijn van patronale RSZ-bijdragen. Van een totale loonkost van 10.000 EUR aan vergoeding auteursrechten houdt de werknemer er 9.250 EUR van over.
Vanuit budgettair oogpunt kan het bijzonder interessant zijn om een lager brutoloon te onderhandelen met de (kandidaat-)werknemers met daarbovenop een vergoeding auteursrechten. De kost is lager en op korte termijn houdt de werknemer er netto meer aan over.
Belangrijk om te weten is dat de vergoeding auteursrechten geen aanleiding geeft tot rechten op het vlak van sociale zekerheid (ziekteuitkering, werkloosheidsuitkering, pensioenopbouw, …). Ook is bovenop de vergoeding auteursrechten geen enkelvoudig of dubbel vakantiegeld verschuldigd en zal de vergoeding auteursrechten in principe niet meegenomen in de basis voor de berekening van de eindejaarspremie.
Wie kan daar nu aanspraak op maken?
Wel, elke werknemer die “originele werken van letterkunde of kunst” creëert, kan de intellectuele eigendomsrechten op die werken overdragen aan de werkgever tegen een vergoeding. De notie “originele werken van letterkunde en kunst” wordt ruim opgevat. Zo kunnen content marketeers, journalisten, copywriters, grafisch ontwerpers, designers, fotografen, videografen, etc. hier aanspraak op maken.
Hoewel werknemers die softwarecode schrijven ook auteursrechten creëren, valt de vergoeding voor de overdracht van de intellectuele eigendomsrechten niet onder het (para)fiscaal gunstregime. Hier bestond nogal wat consternatie rond. Uiteindelijk heeft het Grondwettelijk Hof met zijn arrest van 16 mei 2024 het pleit beslecht door te stellen dat de uitsluiting van softwareontwikkelaars niet ongrondwettig is. Tegelijkertijd biedt het Grondwettelijk Hof enige zekerheid dat andere werknemers die een regelmatig inkomen ontvangen (denk maar aan content marketeers, copywriters, grafisch ontwerpers, etc.) weldegelijk nog onder het gunstregime van de auteursrechten vallen. De nieuwe regeringsonderhandelingen brengen hier mogelijks opnieuw verandering in.
Cijfervoorbeeld
In het cijfervoorbeeld hieronder is uitgegaan van eenzelfde netto voor de werknemer op maandbasis. Er is geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de impact op het vakantiegeld, eindejaarspremie en premies in de groepsverzekering. De kost wordt volledig geoptimaliseerd aan de kant van de werkgever.
Nu, waar de optimalisatie ook gebeurt, dit rekenvoorbeeld geeft aan dat het werken met een vergoeding voor de overdracht van auteursrechten zeer kostenefficiënt is.

Aandachtspunten
Werk je met auteursrechten, dan is het belangrijk om een aantal zaken op orde te hebben.
Blijf binnen de wettelijke grenzen
Fiscaal moet je rekening houden met de financiële enveloppe. Voor RSZ mag de vergoeding auteursrechten maximaal 30% van het aan RSZ onderworpen loon bedragen. Het gedeelte dat deze grens overstijgt, zal als gewoon loon worden gekwalificeerd waarop de normale RSZ-bijdragen zijn verschuldigd.
Update jouw arbeidsovereenkomsten
De vergoeding auteursrechten moet steeds bovenop het brutoloon komen waarop de werknemer recht heeft als tegenprestatie voor de geleverde arbeid. Vroeger was dat anders, daar waar arbeidsovereenkomsten vaak voorzagen in een totaal brutoloon dat de vergoeding auteursrechten omvatte. Je arbeidsovereenkomsten moeten desgevallend dus in die zin worden geüpdatet dat de vergoeding auteursrechten bovenop het brutomaandloon komt en er geen deel van uitmaakt.
Vraag een fiscale ruling aan
Stel dat je twijfelt of de vergoeding auteursrechten gerechtvaardigd is, dan kan je een fiscale ruling aanvragen om daar 100% zekerheid rond te verkrijgen. De RSZ zelf is niet gebonden door de fiscale ruling, maar aangezien de regelgeving op mekaar is afgestemd, zal de RSZ de fiscus wellicht volgen. Bij de RSZ kan wel een standpunt worden ingewonnen. Strikt genomen heeft dat geen bindende kracht, maar de administratie zal omwille van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur de eigen standpunten niet zomaar naast zich neer kunnen leggen.