Ben je op zoek naar slimme en duurzame loonkostoptimalisatie? Begin dan met de waarom-vraag! Investeer alleen in wat echt rendement oplevert voor jouw organisatie. Omdat een doordachte HR- en loonstrategie nu eenmaal tijd kost, start je best met quick wins te realiseren op basis van jouw huidig HR- en loonbeleid. Zo creëer je met babysteps draagvlak voor grotere veranderingen op lange termijn.
De oefening rond het optimaliseren van jouw loonkost begint idealiter met de vraag rond effectiviteit: wáárom moeten we in x of in y investeren?
Het antwoord op die vraag moet noodzakelijkerwijs zijn, omdat die investering zal renderen - op de korte of de lange(re) termijn. Denk je dat de investering geen extra rendement oplevert, doe het dan niet en focus op investeringen die wel zullen renderen.
Weten waarin je jouw middelen wél en níét moet investeren, dat is het domein van HR- en loonstrategie.
Wanneer het ganse DNA van jouw organisatie schreeuwt om een individuele aanpak op maat, waarom zou je dan investeren in een collectieve bonus in de zin van cao 90? Die collectieve bonus mag dan wel efficiënt zijn, wanneer die investering niet rendeert, heb je efficiënt geld weggesmeten.
Let wel! Een oefening omtrent HR- en loonstrategie rond je niet af in één-twee-drie. Zoals alle goeie dingen heeft dit wat tijd nodig.
Daarom is het aan te raden om de strategische oefening hand in hand te laten gaan met quick wins: efficiëntiewinsten op basis van jouw huidig HR- en loonbeleid. Het zijn die quick wins die draagvlak creëren doorheen de organisatie met het oog op verdere, grondigere verbeteringen aan jouw HR- en loonbeleid. Quick wins kunnen er ook in bestaan om risico’s te mitigeren en om bestaande componenten verder uit te diepen of te verfijnen.
Welke die quick wins zijn, hangt dus af van hoe jouw huidig HR- en loonbeleid eruitziet. In een andere blog post hebben we 8 quick wins opgesomd die jou kunnen helpen om je loonkost op korte termijn te optimaliseren.