Het mobiliteitsbudget: een van de meest interessante vormen van alternatieve verloning

Het mobiliteitsbudget: een van de meest interessante vormen van alternatieve verloning
Het mobiliteitsbudget is een van de meest interessante vormen van alternatieve verloning. Maar  waarop moet je allemaal letten, wanneer je een mobiliteitsbudget wil invoeren? Hoe ga je er concreet mee aan de slag? En hoe interessant is het mobiliteitsbudget dan? Dit en meer ontdek je in deze blog post.

Ben je op zoek naar andere manieren om de loonkost te optimaliseren? We hebben in onze blog “8 quick wins om jouw loonkost te optimaliseren” nog zeven andere manieren opgesomd.

Wat?

Het mobiliteitsbudget is een budget dat de werknemer kan creëren door het inruilen van (het recht op) de terbeschikkingstelling van een bedrijfswagen.

Dat budget kan de werknemer vervolgens spenderen binnen drie pijlers, afhankelijk van de krijtlijnen die de werkgever bepaalt:

  • pijler 1: een milieuvriendelijke bedrijfswagen die minstens even milieuvriendelijk is als de wagen die wordt ingeruild;
  • pijler 2: duurzame mobiliteit, waaronder huisvesting;
  • pijler 3: saldo mobiliteitsbudget.

Afhankelijk van waaraan de werknemer het budget besteedt, is kost gelijk aan netto. En als je weet dat dat budget tot meer dan 17.000 EUR per jaar kan gaan, dan is het mobiliteitsbudget een van de meest interessante vormen van alternatieve verloning.

De ratio achter het (para)fiscale gunstregime

De reden waarom het mobiliteitsbudget (para)fiscaal erg gunstig wordt belast, is om werkgevers en werknemers de spreekwoordelijke extra duw in de rug te geven. Het mobiliteitsbudget werd ingevoerd met twee doelstellingen:

  1. het verkleinen van de ecologische voetafdruk door het vergroenen en het verkleinen van het bedrijfswagenpark;
  2. het verminderen van het fileprobleem.

Het mobiliteitsbudget gaat dus gepaard met een gedragswijziging. Met de boutade in gedachten dat iedereen verandering wil, maar niemand zelf wil veranderen, heeft de wetgever een sterke geldelijke incentive voorzien om werkgevers en werknemers aan te moedigen om in te stappen in het mobiliteitsbudget.

Cijfervoorbeeld

Aandachtspunten

Het invoeren van een mobiliteitsbudget zal in vele gevallen een goed idee zijn, omdat elke onderneming zal moeten inzetten op vergroening van de mobiliteit.

Toch zal het afhangen van onder meer de populatie van jouw werknemers en hun kenmerken, of de invoering van een mobiliteitsbudget wel opportuun is. In plaats van jouw werknemers hieromtrent te bevragen, ben je beter om op voorhand zelf jouw huiswerk te maken en een data-analyse uit te voeren. Zo creëer je geen verkeerde verwachtingen bij jouw werknemers.

Wil je een mobiliteitsbudget invoeren in de onderneming, zorg dan dat je op deze zaken let.

Kán je het mobiliteitsbudget wel invoeren?

Wil je als werkgever het mobiliteitsbudget invoeren in jouw onderneming, dan moet je eerst gedurende 36 maanden effectief een bedrijfswagen ter beschikking hebben gesteld aan één of meer medewerkers. De bedrijfswagen op de zaak van de bedrijfsleider telt niet mee.

Die termijn geldt niet voor ondernemingen die minder dan 3 jaar oud zijn. Wel moeten zij nog steeds eerst effectief een bedrijfswagen ter beschikking hebben gesteld aan één of meerdere medewerkers. Het volstaat dus in principe om gedurende één maand een bedrijfswagen ter beschikking te stellen van een werknemer om het mobiliteitsbudget in de onderneming te kunnen invoeren.

Let wel op wanneer er een overdracht van onderneming heeft plaatsgevonden of wanneer de vennootschap een verderzetting is van een andere activiteit. Dan gelden er andere regels.

Hoe bereken je het mobiliteitsbudget?

De grootste moeilijkheid ligt bij een correcte en faire becijfering van het mobiliteitsbudget. De berekening op zich is niet altijd even evident. Bovendien is de wetgever uitgegaan van de individuele werknemer en is daarbij compleet voorbijgegaan aan de rechtvaardigheid van het globale HR- en loonbeleid van de werkgever.

Lees: als je daar niet bij stilstaat, kan het mobiliteitsbudget onrechtvaardigheden in jouw HR- en loonbeleid introduceren. En dat kan je als werkgever wel missen.

Hoe ga je jouw werknemers overtuigen?

Werknemers zijn vaak geen vragende partij voor een mobiliteitsbudget, omdat zij hun gedrag moeten aanpassen (zie bijvoorbeeld de studie van Vlerick Business School).

Het is de werkgever die het voortouw moet nemen en werknemers hiervan moet zien te overtuigen. Zorg dus dat je een sterk verhaal hebt, dat je op beperkte schaal pilootprojecten opzet, dat je goed uitlegt wat de financiële upside is voor de werknemers en dat je jouw werknemers begeleidt bij een mindshift op het vlak van mobiliteit. Op die manier zorg je voor een maximale return op jouw  investering m.b.t. de invoering van het mobiliteitsbudget.

Op de hoogte blijven?

Dank je wel! We hebben jouw bericht goed ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.