De Europese Commissie stelt twee richtlijnen voor om de impact van de CSRD te beperken. Wat is de impact op HR?

De Europese Commissie stelt twee richtlijnen voor om de impact van de CSRD te beperken. Wat is de impact op HR?
De EU Commissie heeft op 26 februari 2025 voorgesteld de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) aanzienlijk te versoepelen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

1️⃣ de grens voor grote ondernemingen wordt verhoogd van 500 naar 1000 werknemers, waardoor 75-82% van de ondernemingen buiten het toepassingsgebied valt
2️⃣ bedrijven die nog wel rapporteringsplichtig zijn krijgen uitstel tot 2028
3️⃣ het aantal te rapporteren datapunten wordt verminderd
4️⃣ beursgenoteerde kmo's worden uitgesloten
5️⃣ er komen geen sectorspecifieke standaarden.

In deze blog post staan we ook stil bij de impact van de voorstellen van richtlijn op HR.

Je bent als onderneming volop bezig met je voor te bereiden op de CSRD?

Dan lees je best verder, want de EU Commissie heeft op 26 februari 2025 twee voorstellen van richtlijn gepubliceerd (wat men de ‘Omnibus packages’ noemt).

Wat verandert er zoal?

De grens voor grote ondernemingen zal niet op 500 werknemers liggen, maar op 1.000. Daardoor zouden 75 tot 82% (i) van de ondernemingen alsnog worden uitgesloten uit het toepassingsgebied van de CSRD.

Val je als grote onderneming toch nog binnen de scope van de CSRD, dan zal je pas voor het eerst vanaf 2028 (over de cijfers van 2027) moeten rapporteren. Je krijgt dus twee jaar respijt om je voor te bereiden.

Het aantal datapunten waarover je moet rapporteren, wordt gereduceerd. Enerzijds worden de huidige ESRS (European Sustainability Reporting Standards) vereenvoudigd en verduidelijkt. Anderzijds zullen er dan toch geen sector-specifieke standaarden worden opgesteld. De entiteit-specifieke standaarden worden, waar relevant, wel behouden.

Beursgenoteerde kmo’s worden uitgesloten uit het toepassingsgebied van de CSRD.

Ondernemingen in de value chain van rapportingsplichtige ondernemingen zullen hoogstens moeten rapporteren over de vrijwillige standaarden voor kmo’s (VSME) - dit is de zogenaamde value chain cap.

Kritiek

Bij het lezen van de voorstellen van richtlijn en de voorbereidende werkzaamheden, kan men zich moeilijk van de indruk ontdoen dat dit niet meer is dan een paniekreactie op wat zich geopolitiek afspeelt. Dit heeft geresulteerd in haastig en slordig werk.

Twee voorbeelden.

1️⃣ De duurzaamheidsobjectieven van de CSRD zouden nog steeds behaald worden ook al worden 75 tot 82% van de bedrijven uitgesloten uit het toepassingsgebied van de CSRD. Daardoor zou de Europese economie een kost bespaard worden van 4,4 miljard EUR per jaar (!) om te voldoen aan de CSRD. Dan vraagt een mens zich af: waarom moesten die 75 tot 82% van de bedrijven dan überhaupt in scope worden genomen van de CSRD, goed wetende dat het de Europese economie bezwaart?

2️⃣ De eerste richtlijn stelt de datum uit vanaf wanneer beursgenoteerde kmo’s moeten rapporteren met twee jaar, terwijl de tweede richtlijn beursgenoteerde kmo’s helemaal uit het toepassingsgebied van de CSRD haalt, waardoor die bepaling in de eerste richtlijn compleet overbodig is…

Terwijl de Europese Commissie dit als een positieve zaak voorstelt (cf. de quote van Ursula Von der Leyen ”Simplification promised, simplification delivered”), is de kans groot dat dit net het draagvlak voor nieuwe Europese reglementering ondergraaft.

EU-lidstaten en bedrijven waren sowieso al laat met de omzetting van en compliance met Europese regelgeving. Het valt moeilijk in te zien dat met dergelijke manier van op z’n stappen terug te komen dit zal veranderen. Wel integendeel. Men wordt net nog meer aangemoedigd om een afwachtende houding aan te nemen.

Wat is de impact op HR?

Scenario 1: je valt niet langer onder de CSRD

Eerst en vooral, als je als grote onderneming op geconsolideerde basis niet meer dan 1.000 werknemers tewerkstelt, dan val je niet langer onder de verplichte rapportering onder de CSRD.

Hoogstens zal je dus moeten voldoen aan de VSME (de vrijwillige rapporteringsstandaarden voor kmo’s).

Dit kan in twee gevallen:

1️⃣ je bent een beursgenoteerde kmo (de LSME vallen dus volledig weg)

2️⃣ je onderneming valt in de value chain van een rapporteringsplichtige onderneming

De VSME moeten nog worden vastgesteld, maar die zullen een stuk lichter zijn dan de ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Scenario 2: je valt wel nog onder de CSRD

Wanneer je een grote onderneming bent met meer dan 1.000 werknemers, dan zal je nog onder de CSRD vallen op voorwaarde dat je minstens één van de volgende voorwaarden vervult:

  • omzet van meer dan 50 miljoen EUR;
  • balanstotaal van meer dan 25 miljoen EUR.

Twee jaar respijt

Ten eerste zal je door de nieuwe richtlijnen, op voorwaarde dat ze worden aangenomen natuurlijk, als onderneming pas voor het eerst vanaf 2028 (over de cijfers van 2027) moeten rapporteren. Je krijgt dus twee jaar respijt om je voor te bereiden.

Nu, de reporting standards die van tel zijn voor HR, bij uitstek gaat het om ESRS S1, worden sowieso slechts gefaseerd van toepassing.

Zo schrijft de ESRS momenteel voor dat ondernemingen die niet meer dan 750 werknemers hebben in het geheel niet over ESRS S1 moeten rapporteren (behalve dan de dubbelematerialiteitsanalyse als dusdanig). De vraag is of deze infasering nog van tel zal zijn, waardoor je als onderneming in de eerste rapportering niet over de ESRS S1 moet rapporteren.

Maar ook specifieke rapportage-eisen onder ESRS S1 worden gefaseerd van toepassing, ongeacht de grootte van de onderneming.

Het gaat om de volgende standaarden:

  • ESRS S1-7: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de kenmerken van de zogenaamde non-employees
  • ESRS S1-8: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de eigen werknemers in niet-EER-landen
  • ESRS S1-11: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de sociale bescherming
  • ESRS S1-12: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de werknemers met een beperking
  • ESRS S1-13: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de opleiding en ontwikkeling van skills van de own workforce
  • ESRS S1-14: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de (a) gevallen van beroepsziekten en over het aantal verzuimdagen als gevolg van letsel, arbeidsongevallen, sterfgevallen en beroepsziekten en (b) de non-employees
  • ESRS S1-15: in het eerste jaar van de rapportering moet er niet gerapporteerd worden over de werk-privébalans van medewerkers

Bovenstaande lijst vind je terug in bijlage C bij ESRS 1.

Kortom, op het vlak van HR zal je voor een gans aantal rapportage-eisen (en misschien zelfs voor alle S1-standaarden), pas vanaf 2029 (over de cijfers van 2028) moeten rapporteren.

Minder datapunten

Ten tweede wordt het aantal datapunten waarover je moet rapporteren, gereduceerd.

Enerzijds zullen de huidige ESRS (European Sustainability Reporting Standards) worden vereenvoudigd en verduidelijkt.

Anderzijds zullen er dan toch geen sector-specifieke standaarden worden opgesteld. De entiteit-specifieke standaarden worden, waar relevant, wel behouden.

Welke data niet langer moet worden gecapteerd, is nog niet duidelijk. Daarvoor is het wachten op een update van de Europese Verordening inzake de ESRS.

Op de hoogte blijven?

Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen van de CSRD? Laat dan hieronder jouw e-mailadres na 👇

Op de hoogte blijven?

Dank je wel! We hebben jouw bericht goed ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.